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[bookmark: billhead][bookmark: _GoBack][bookmark: whattype]A BILL

[bookmark: titletop]TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING SECTION 40‑43‑185 SO AS TO PROVIDE THE BOARD OF PHARMACY SHALL ISSUE A WRITTEN PROTOCOL IN COMPLIANCE WITH WHICH PHARMACISTS, WITHOUT AN ORDER OF A PRACTITIONER, MAY PRESCRIBE AND DISPENSE HORMONAL CONTRACEPTIVE PATCHES AND SELF‑ADMINISTERED ORAL HORMONAL CONTRACEPTIVES; TO PROVIDE THE BOARD ALSO SHALL ADOPT CERTAIN RULES TO ESTABLISH STANDARD PROCEDURES FOR THESE PRESCRIPTIONS AND DISPENSATIONS; AND TO PROVIDE THAT LAWS GOVERNING INSURANCE COVERAGE OF CONTRACEPTIVE DRUGS, DEVICES, PRODUCTS, AND SERVICES MUST BE CONSTRUED TO APPLY TO HORMONAL CONTRACEPTIVE PATCHES AND SELF‑ADMINISTERED ORAL HORMONAL CONTRACEPTIVES PRESCRIBED AND DISPENSED PURSUANT TO THIS ACT.
[bookmark: titleend]	Amend Title To Conform

Be it enacted by the General Assembly of the State of South Carolina:

SECTION	1.	Chapter 43, Title 40 of the 1976 Code is amended by adding:

	“Section 40‑43‑185.	(A)	A practitioner may prescribe contraceptive drugs that may be dispensed over a period of up to three years after the order is issued. The Board of Pharmacy may, in its discretion, issue a written protocol in compliance with which a pharmacist may dispense contraceptive drugs pursuant to such prescription orders.
[bookmark: temp]	(B)	For purposes of this section, the term ‘contraceptive drugs’ means all drugs approved by the United States Food and Drug Administration that are used to prevent pregnancy, including, but not limited to, hormonal drugs administered orally, transdermally, or transvaginally. 

SECTION	2.	This act takes effect upon approval by the Governor.
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